PORTA KMI POLAND zaprezentuje się podczas Łódź Design Festival w specjalnie zaprojektowanej instalacji mieszkania „Ekoeksperymentarium”. Jest to projekt edukacyjny, który z perspektywy rodziny przedstawia, jak małymi krokami wdrożyć w codzienne życie rozwiązania przyjazne dla naszej planety. Interaktywną wystawę można zwiedzać od 17 do 26 maja.

- W Porta chcemy inspirować naszych klientów do tworzenia pięknych wnętrz. Równocześnie chętnie angażujemy się w inicjatywy, które podnoszą wiedzę konsumentów w tematach eko, dzięki czemu bardziej świadomie mogą wybierać elementy wyposażenia swoich domów. Od lat sami wdrażamy też wiele działań z myślą o ekologii. Wykorzystujemy pokrycia drzwi, które są przyjazne dla środowiska i ludzi, stawiając przy tym na jakość, aby nasze drzwi cieszyły estetyką i służyły przez lata. Staramy się także, by coraz więcej drzwi powstawało z drewna z certyfikatem FSC, czyli z surowców pochodzących z odpowiedzialnych źródeł – wyjaśnia Renata Szymańska, Specjalista ds. Komunikacji Marketingowej w PORTA KMI POLAND.

Ekoeksperymentarium to mieszkanie, które przez zabawę i eksperymenty uczy, jak upraszczać życie, ale też oszczędzać czas i pieniądze, dbając przy tym o środowisko. Instalacja Porta w Ekoeksperymentarium przenosi odwiedzających do pięknych wnętrz i pokazuje gotowe eko rozwiązania. Za miniaturowymi drzwiami ukryte są zdjęcia mieszkań, które zwyciężyły w organizowanym przez Porta konkursie „O!Twórz Mieszkanie”. Przedstawiają one pomysły, przedmioty i idee, inspirujące do wprowadzenia zmian w każdym domu. Wybierając np. odrestaurowane meble zamiast nowych daje się im drugie życie, dzięki czemu nie trafią na śmietnik. Oprócz porad aranżacyjnych instalacja przedstawia też inne patenty, np. na oszczędzanie wody czy energii.