Pokazy gotowania, smakowite degustacje, ekologiczne warsztaty i rozmaite konkursy – to atrakcje, które będą czekać na uczestników III Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia. Wydarzenie odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Ponadto, przez trzy dni będzie można zapoznać się tu z tradycyjnymi specjałami z różnych części Polski i świata. Lokalni producenci kusić będą aromatycznymi serami, wyśmienitymi wędlinami, przetworami, konfiturami czy nawet regionalnymi trunkami. Nie zabraknie też ekologicznych wyrobów rzemieślniczych, ręcznie robionej biżuterii i kosmetyków naturalnych.

 

­- Tegoroczne Regionalia to nie tylko okazja, by zasmakować w tradycyjnych wyrobach. Zaplanowaliśmy też wiele innych atrakcji z myślą o zwiedzających, i dużych, i małych. W ten sposób w programie każdy znajdzie coś dla siebie. Dla najmłodszych będzie chociażby szereg warsztatów, które pokażą, jak tworzyć na przykład eko zabawki. Dorośli będą mogli z kolei dowiedzieć się więcej o organicznych i tradycyjnych produktach podczas merytorycznych prelekcji, a później spróbować tego typu specjałów na stoiskach. Na dodatek, dzięki organizowanym równolegle Targom Agroturystyka, będzie też możliwość zapoznania się z szeroką ofertą agroturystycznych gospodarstw i przy okazji zaplanowania wypoczynku na łonie pięknej polskiej natury – zaznacza Bartosz Sosnowski, prezes firmy MT Polska, organizującej obie imprezy.

 

Trzy dni pełne zabawy

Wśród licznych atrakcji wiele wydarzeń na weekend przygotowano dla najmłodszych uczestników targów. W związku z tym, że tegoroczna edycja jeszcze silniej związana jest z ekologią, nie mogło zabraknąć warsztatów promujących dbałość o środowisko. Tym samym na stoisku Przedszkola Zielone Słonie dzieci będą mogły dowiedzieć się m.in., jak tworzyć ekologiczną biżuterię czy wykonać zabawki z odpadów. Będzie też okazja, by udekorować eko ciasteczka czy malować zwierzaki z masy solnej. Zaplanowano też szereg konkursów dla maluchów, w tym konkurs wiedzy ekologicznej, na najładniejszą pracę z materiału organicznego, zbudowanie najwyższej wieży z odpadów czy segregacja odpadów na czas. Niemniej jednak również dorośli spędzą mile czas podczas weekendu. Oprócz smakowitych degustacji, jakie przygotują na stoiskach lokalni wytwórcy, nie zabraknie bowiem konkursowych zmagań czy pokazów gotowania. Na stoisku Targu Śniadaniowego zorganizowane zostaną m.in. warsztaty kulinarne związane z przyrządzaniem ryb. Smaki Życia przygotują konkurs, w którym do wygrania będą książki Magdy Gessler z autografem znanej restauratorki, a Poradnia Centrum Odchudzania i Odżywiania Warszawa Smyczkowa będzie nagradzać zniżkami na swoje usługi. W trakcie targów odbędą się również merytoryczne prelekcje. W ramach Akademii Biokuriera będzie można pozyskać wiedzę w zakresie kreowania marki dla produktów ekologicznych, tradycyjnych i lokalnych, a także oznakowania i różnic dot. takiej żywności.

 

Targi ze smakiem

Targi Regionalia to największa tego typu inicjatywa w stolicy poświęcona zdrowej żywności oraz wyrobom wytwarzanym w oparciu o tradycyjne receptury z Polski i zagranicy. Gromadzi najwięcej lokalnych producentów i dystrybutorów artykułów ekologicznych czy organicznych. Zwiedzającym stwarza więc możliwość poznania przysmaków z różnych regionów kraju, ale też innych państw jak Włochy czy Grecja. Na stoiskach prezentowane będą m.in. wędzone mięsa i wędliny, nabiał, rozmaite przetwory czy miody i piwa rozlewane przez lokalne warzelnie. W ofercie znajdzie się jeszcze szereg słodkości, ale też wyroby rzemieślnicze, z drewna, naturalne kosmetyki i ręcznie robiona biżuteria.

Piękno polskich regionów

III Targom Regionalia towarzyszą po raz kolejny Targi Agroturystyka promujące przyrodnicze bogactwo polskiej wsi. W ramach imprezy do wypoczynku na łonie natury w tym roku zachęcać będą m.in. gospodarstwa agroturystyczne i pokoje gościnne. Regionalne atrakcje przedstawią też lokalne grupy działania z różnych stron kraju. Z propozycjami w zakresie agroturystyki będzie można zapoznać się na stoiskach Stowarzyszenia Partnerstwo dla Krajny i Pałuk z województwa kujawsko-pomorskiego czy Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Region Sanu i Trzebośnicy z Podkarpacia. Tego typu oferty przedstawią też Stowarzyszenie Rozwoju Spisza i Okolicy z Małopolski, Stowarzyszenie Między Wisłą a Kampinosem z Mazowsza oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe. Ponadto, wiele podróżniczych inspiracji na sezon wiosenno-letni zaprezentują też w sąsiadującej hali wystawcy Targów LATO.

III Targi Regionalia organizowane są pod honorowym patronatem: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.targiregionalia.pl.