Grupa Porta KMI Poland, największy producent drzwi w Europie Środkowo-Wschodniej, rozwija eksport na Wschód. Największe przyrosty sprzedaży firma zanotowała w przypadku Litwy i Białorusi – o odpowiednio ponad 40% i 15% po I półroczu 2018 w ujęciu r/r. W efekcie drzwi Porta można zobaczyć np. w Mińsku w obiektach takich jak stadion Dynama czy Sąd Najwyższy, a także w hotelach i szpitalach na Ukrainie i Litwie.

Na Wschodzie – w Rosji, na Białorusi, Ukrainie i w państwach bałtyckich - Porta obsługuje przede wszystkim rynek inwestycyjny, gdzie poprzez sieć dealerów, współpracuje  przy wyposażaniu budynków użyteczności publicznej i mieszkaniowych. Dlatego dużą część sprzedaży do odbiorców na Wschodzie stanowią drzwi techniczne. Na ofertę Porta Drzwi decydują się często międzynarodowe sieci hotelarskie czy inwestorzy realizujący ważne projekty deweloperskie.

- Dla klientów inwestycyjnych liczy się szeroki wybór tego rodzaju oferty, posiadanie certyfikatów, jakość oraz możliwość niestandardowego wykonania. Porta spełnia wszystkie te warunki i dzięki temu możemy wygrywać z lokalnymi producentami, którzy konkurują głównie ceną. W efekcie drzwi produkowane w Bolszewie czy w Ełku trafiają do wielu prestiżowych inwestycji w głównych miastach Litwy, Białorusi czy Ukrainy – mówi Łukasz Luto, wiceprezes i dyrektor zarządzający Porta KMI Poland.

Polski producent może się pochwalić takimi kontraktami jak dostawy blisko 600 drzwi dla narodowego stadionu Dynamo Mińsk, gdzie oprócz meczów białoruskiej reprezentacji w piłce nożnej odbywają się też inne międzynarodowe imprezy sportowe. Porta wyprodukowała także 850 drzwi, w tym przeciwpożarowych, akustycznych i wewnątrzlokalowych, dla Sądu Najwyższego w Mińsku. Z kolei sieć Hilton by Hampton wyposażyła swój nowo oddany do użytku hotel w białoruskim Brześciu w 200 skrzydeł tej marki. Inne ważne inwestycje w tym regionie to hotel Alotf (sieć należąca do grupy Marriott) zbudowany niedawno w stolicy Ukrainy, w którym wszystkie drzwi zostały dostarczone przez Porta KMI Poland. Również do Kijowa, do szpitala Oxford Medical, trafiło 100 skrzydeł metalowych wyprodukowanych przez fabrykę Porta Steel. Drzwi polskiego producenta są także w hotelu Marriott w Wilnie.