Mex Polska i Kręgliccy – Restauracje i Catering – to najnowsi członkowie, którzy dołączyli do Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. W rezultacie zrzesza już ona około 1200 lokali gastronomicznych. KRGiC jest organizacją branżową, której zadaniem jest reprezentowanie i ochrona interesów polskiego sektora gastronomicznego w kraju, a także za granicą. W jej skład wchodzą również takie firmy jak AmRest, Dominium, Green Coffee, Sfinks Polska, Telepizza Poland i in.

-  Poprzez KRGiC chcemy działać na rzecz rozwiązywania problemów w gastronomii, a także tworzyć warunki dla równej i uczciwej konkurencji, dbając przy tym o poprawę wizerunku całej branży. Na bieżąco monitorujemy też wszelkie sprawy legislacyjne istotne z punktu widzenia rynku i zabieramy głos w ważnych dla nas tematach jak na przykład ostatnio procedowany projekt ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele – mówi Sylwester Cacek, prezes KRGiC.

- Naszym celem jest, by KRGiC było głosem całej branży gastronomicznej. Jest to o tyle istotne, że sektor ten odgrywa ważną rolę dla polskiej gospodarki, a dotychczas nie mieliśmy organizacji, która w sposób spójny prezentowałaby wszystkie podmioty działające na tym rynku. Cieszy fakt, że mimo zaledwie kilkumiesięcznej działalności udało nam się zgrupować znaczącą liczbę restauracji i wciąż wstępują nowi członkowie. Zapraszamy kolejne podmioty – zarówno sieci, jak i pojedyncze restauracje – do udziału w tej organizacji, byśmy mogli dbać o wspólne interesy i wpływać na środowisko, by sprzyjało rozwojowi branży gastronomicznej – dodaje Sylwester Cacek.

Przystąpienie do KRGiC niesie ze sobą szereg korzyści. Członkowie mogą liczyć m.in. na wsparcie i doradztwo w zakresie administracyjno-prawnych aspektów prowadzonej działalności, a także dostęp do szerokiej wiedzy i doświadczeń przedstawicieli branży gastronomicznej. Jednocześnie zyskują realny wpływ na kreowanie korzystnych uwarunkowań legislacyjnych. KRGiC zapewnia też możliwość udziału w szkoleniach dotyczących prowadzenia biznesu gastronomicznego.

Obecnie członkami KRGiC są: 7 Street – Bar & Grill Meat & Fit – Coffee Grill, AmRest, Bobby Burger, Dominium, Ganesh Restauracje Indyjskie, Green Coffee, Grycan Lodziarnie Firmowe, Hamda Trade (Etno Cafe), Kręgliccy - Restauracje i Catering, Lagardere Travel Retail, Mex Polska, Pijalnie Czekolady WEDEL, Sfinks Polska, Shanghai Express oraz Telepizza Poland.